Stell og Vedlikehold av møbler

For å sikre optimal levetid på møblene må den enkelte leverandørs råd om bruk, stell og vedlikehold av møbler og ulike møbelmaterialer følges. Normal utseendeforandring og forringelse spesielt av tekstiler og hud som følge av bruk og slitasje må påregnes.

Dersom møbelet mot forventet har en mangel, må du som kjøper innen rimelig tid etter at du har oppdaget mangelen – eller burde ha oppdaget den, gi salgsstedet melding om at du vil klage på mangelen.

Klim Furniture modulsystem

Riktig renhold er viktig for at møbelstoff skal holde seg friske og pene. Vi anbefaler ukentlig omgang med støvsuger med glatt munnstykke. Møbelmunnstykket skal være smalt og gi et godt vakuum. Sporadisk rengjøring gjør også godt. Renhold må foretas med et kjent merke møbelrens eller skum og leverandørens instrukser må følges nøye.

Noen møbeltekstiler, også i ull, kan vaskes i maskin. Se Gudbrandsdalens vaskbarkolleksjon for mer informasjon.

Når uhellet er ute

Flekker lar seg best fjerne når de er ferske. De fleste typer urenheter er vannbaserte og lar seg enkelt fjerne med rent, lunkent vann hvis dette gjøres med en gang. Dersom flekken ikke går bort med vann, se vår rengjørings- og flekkfjerningsguide. Det må gjerne benyttes en normal støvsuger for å fjerne middelet som benyttes for å løse opp flekken. Bruk rent lunkent vann som siste behandling og støvsug ut dette. Ved bekymring for fuktighet i posen, kast den etter bruk.

Rengjøringsmidler og spesialmaskiner

Vaskemidler som inngår enten i skumrens eller rensemaskin skal ha en nøytral til svakt sur pH: 6-7. Ull degraderes ved høyere pH og kan i ekstreme tilfeller løse seg helt opp. Bruk ikke større mengde rengjøringsmiddel enn nødvendig. Det kan være lurt å teste rengjøringsmiddelet på et lite synlig sted av tekstilet før hele møbelet behandles.

Tepperensmaskiner er beregnet på grundig vedlikehold av tepper og møbler og kan ved behov leies hos teppeforhandlere, malingsutsalg og lignende. Bruk også her munnstykket beregnet for møbel. Pass på påført mengde fuktighet – det bør ikke brukes så mye at stoppen blir våt. Utfør alltid en siste behandling med rent, lunkent vann. Rester av rengjøringsmidler kan øke brannfaren og vil nesten uten unntak forårsake at møbelet smusser hurtigere ned igjen

Impregnering

Møbelstoffer har tidligere blitt påført impregneringsmidler for at de skal bli vannavstøtende. De fleste typer urenheter er vannbaserte, og dette har dermed gjort dem “smussavvisende”.

Ull har gode naturlige rengjøringsegenskaper når det er rent og ubehandlet.  Bruk av impregneringsmidler kan i noen tilfeller forårsake at flekker ikke lar seg fjerne hvis de ikke fjernes når de er ferske, fordi urenhetene blir “bakt” inn mellom filmen av impregnering og fiber. Man risikerer også at viktige tekniske egenkaper påvirkes. I utgangspunktet anbefaler vi derfor ikke bruk av impregneringsmidler. Med jevnlig vedlikehold og rask fjerning av flekker med rent vann eller øvrige rengjøringsmetoder i vår flekkfjerningsguide, vil møbelstoffer i ull ha det beste utgangspunkt for å holde seg vakkert år etter år.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram